Učitelji

dilgo1042
rabjam2
trulshik2
yangsi1

DILGO KYENTSE RINPOCHE

Iako je preminuo još 1991.godine, Njegova Svetost Dilgo Khyentse Rinpoche do današnjeg dana ostao je nepresušan izvor inspiracije za cijele generacije današnjih velikih lama, koji ga doživljavaju kao savršeno otjelovljenje tantričkog budističkog majstora, a među takve učenike ubraja se i Njegova Svetost Dalai Lama.

Brojni su razlozi za takvo poštovanje i sveprisutan osjećaj divljenja među onima koji su bili u prilici učiti od njega; po riječima njegovih najbližih učenika, ne postoji nitko tko je ikada vidio Khyentse Rinpochea da je izgubio živce, naljutio se ili pokazao netrpeljivost prema bilo kojoj osobi s kojom bi došao u kontakt.

Susresti se s Khyentse Rinpocheom bilo je poput povratka vlastitom domu, u kojem roditelji s neskrivenom srećom i pažnjom dočekuju vlastito dijete. On je bio živo otjelovljenje ideala Bodhisattve, s potpuno probuđenom Bodhicittom – sinteze ljubavi i mudrosti ravnomjerno usmjerene prema svim živim bićima.
Njegova erudicija bila je nevjerojatna – poznavao je do najsitnijih detalja svako pojedino učenje Nyingma budističke škole, a s podjednakom pažnjom i brigom odnosio se prema svim učenjima drugih budističkih loza Tibeta, nikad ne radeći razlike među njima. Khyentse Rinpoche bio je i terton, razotkrivatelj skrivenih učenja Padmasambhave, te je za sobom ostavio cijele cikluse dotad nepoznatih učenja. Bio je jedan od glavnih predstavnika Rime (nesektaške) tradicije, te ohrabrivao svoje učenike da ustraju na takvom putu. Biti s Dilgo Khyentse Rinpocheom značilo je susresti nekoga tko je Putem prošao sve do kraja, a on je za sobom ostavio utrt put svima onima koji žele slijediti njegovim stopama.

SHECHEN RABJAM RINPOCHE

Sedma inkarnacija u nizu čuvenog Nyingma majstora koji je osnovao Shechen samostan, unuk Dilgo Khyentse Rinpochea i jedan od njegovih najbližih učenika. Da se radi o reinkarniranom učitelju prvi je ustvrdio veliki 16. Gyalwa Karmapa, a dječak od svoje pete godine nadalje neprekidno boravi uz svog karizmatičnog djeda Khyentse Rinpochea, koji je osobno preuzeo brigu o njegovom školovanju. Rabjam Rinpoche idućih dvadeset godina neprekidno boravio uz djeda (sve do njegove smrti 1991.), primivši od njega nebrojena učenja koje je Dilgo Khyentse tijekom tog vremena neumorno prenosio diljem svijeta.

Prije smrti Khyentse Rinpoche ga je proglasio svojim nasljednikom na mjestu patrijarha Shechen samostana, te mu ostavio da dovrši brojne projekte na kojima je započeo raditi tijekom svog života.

Rabjam Rinpoche danas predstavlja jednog od glavnih čuvara Khyentse loze učenja, te spada u red izabranih tibetskih učitelja mlađe generacije kojima su stari majstori povjerili zadatak da njihova znanja prenesu na generacije učenika koje dolaze. Shechen samostan danas ima svoje ogranke u Nepalu, Tibetu, Indiji i Butanu, a hrvatsko Društvo Shechen pod direktnim vodstvom Rabjam Rinpochea djeluje od početka 2001. godine.

TRULSHIK RINPOCHE

Trulshik Rinpoche bo je jedan od najvećih budističkih majstora u tibetskoj tradiciji uopće, a kao najbliži učenik Dilgo Khyentse Rinpochea postao je čuvar njegovih termi, (razotkrivenih Padmasambhavinih učenja). Rinpoche je tijekom života proveo u različitim meditacijskim povlačenjima punih 60 godina, te je bio jedan od rijetkih majstora koji je bio u stanju prenijeti cjelokupnu Kama transmisiju Nyingma učenja – drevne indijske budističke Dharme i pratećih tantričkih incijacija koje su u Tibetu ustoličili majstori poput Shantarakshite, Vimalamitre i Padmasambhave.

Iako službeno nije pripadao Shechen samostanu, Trulshik Rinpoche od smrti Dilgo Khyentse Rinpochea brižno je nadzirao stasanje nove generacije učitelja koje je prethodno podučavao Dilgo Khyentse Rinpoche, te je upravo on zaslužan za brzi pronalazak njegove nove inkarnacije, Khyentse Yangsi Rinpochea. Nekoliko članova hrvatskog Shechen Društva imalo je rijetku privilegiju da se s njim sretne u studenom 2004. godine u Shechen samostanu u Nepalu. Rinpoche je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo time što učenja Dharme postaju dostupna i u Hrvatskoj, blagoslovio cijeli projekt i pružio mu svoju punu podršku.

DILGO KHYENTSE YANGSI RINPOCHE

Mala inkarnacija Dilgo Khyentse Rinpochea pronađen u Nepalu, otkriven na osnovu vizija koju je o njegovom mjestu rođenja i članovima obitelji imao Trulshik Rinpoche.

Yangsi Rinpoche danas ponovno prolazi cjelokupan proces tradicionalnog budističkog treninga kao i u svom prethodnom životu, koji ga treba osposobiti da jednog dana ponovno postane veliki učitelj koji će svojim znanjem pomagati svim osjetilnim bićima.