drtfg

 

dilgo

rabjam

trulshik

yangsi

 

DILGO KHYENTSE RINPOCHE


dilgo khyentse rinpocheIako je preminuo još 1991.godine, Njegova Svetost Dilgo Khyentse Rinpoche do današnjeg dana ostao je nepresušan izvor inspiracije za cijele generacije današnjih velikih lama, koji ga doživljavaju kao savršeno otjelovljenje tantričkog budističkog majstora, a među takve učenike ubraja se i Njegova Svetost Dalai Lama. Brojni su razlozi za takvo poštovanje i sveprisutan osjećaj divljenja među onima koji su bili u prilici učiti od njega; po riječima njegovih najbližih učenika, ne postoji nitko tko je ikada vidio Khyentse Rinpochea da je izgubio živce, naljutio se ili pokazao netrpeljivost prema bilo kojoj osobi s kojom bi došao u kontakt.
Susresti se s Khyentse Rinpocheom bilo je poput povratka vlastitom domu, u kojem roditelji s neskrivenom srećom i pažnjom dočekuju vlastito dijete. On je bio živo otjelovljenje ideala Bodhisattve, s potpuno probuđenom Bodhicittom - sinteze ljubavi i mudrosti ravnomjerno usmjerene prema svim živim bićima.
Njegova erudicija bila je nevjerojatna - poznavao je do najsitnijih detalja svako pojedino učenje Nyingma budističke škole, a s podjednakom pažnjom i brigom odnosio se prema svim učenjima drugih budističkih loza Tibeta, nikad ne radeći razlike među njima. Khyentse Rinpoche bio je i terton, razotkrivatelj skrivenih učenja Padmasambhave, te je za sobom ostavio cijele cikluse dotad nepoznatih učenja. Bio je jedan od glavnih predstavnika Rime (nesektaške) tradicije, te ohrabrivao svoje učenike da ustraju na takvom putu. Biti s Dilgo Khyentse Rinpocheom značilo je susresti nekoga tko je Putem prošao sve do kraja, a on je za sobom ostavio ostavio utrt put svima onima koji žele slijediti njegovim stopama.