Shechen samostan

Shechen samostan

Shechen samostan spada među šest najvažnijih samostana Nyingma tradicije u Tibetu, te je u vrijeme prije okupacije Tibeta predstavljao srce redovničke institucije koja je pod svojom kapom objedinjavala 160 manjih samostana.

Osnovao ga je 1695. u istočnom Tibetu Rabjam Tenpai Gyaltsen, kojeg je u Kham (tibetska regija smještena na istoku) poslao Peti Dalai Lama sa zadatkom da izgradi Nyingma samostan. Shechen samostan ubrzo je postao jedan od šest najvažnijih samostana Nyingma škole, koja svoja učenja temelji na svetim budističkim tekstovima koji su u Tibet doneseni u doba Padmasambhave – otuda i ime Nyingma, “Drevna loza”. Tijekom stoljeća postao je poznat po čistom pristupu budističkoj duhovnosti i njegovanju nesektaškog pristupa prema drugim budističkim školama, a iz njega su potekli mnogi veliki učitelji poput čuvenog Mipham Rinpochea, Shechen Gyalstaba, Shechen Kongtrula, Khempo Gangsara, Dilgo Khyentse Rinpochea, a u njemu se školovao i veliki Kagyu majstor Chogyam Trungpa.

Tijekom godina kineske invazije na Tibet i kasnije “Kulturne revolucije” središnji samostan i svi njegovi ogranci sravnjeni su za zemljom, a tako je ostalo sve do 1985. godine kada ga je počeo obnavljati Dilgo Khyentse Rinpoche. Osim rada u Tibetu, Khyentse Rinpoche podigao je novi Shechen samostan u Nepalu, koji danas predstavlja jedan od najljepših primjera tibetske sakralne arhitekture van matične zemlje, te ujedno služi kao sjedište Sedmog Shechen Rabjam Rinpochea, patrijarha Shechen loze učenja. Nepalski samostan raspolaže i s vlastitim meditacijskim centrom smještenom na planini Namo Buddha, u kojem redovnici i svjetovni učenici mogu sprovoditi tradicionalna meditacijska povlačenja u trajanju od tri godine, tri mjeseca i tri dana. Osim u Nepalu i Tibetu, ogranci Shechen samostana danas postoje i u Indiji i Butanu, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojoj danas djeluje budističko Društvo pod direktnim vodstvom Shechen Rabjam Rinpochea.