O SEMINARU

 

Shechen budističko društvo od 2012. godine domaćin je velikog međunarodnog seminara na kojem se jednom godišnje okupljaju vodeći učitelji Shechen samostana kako bi predstavili učenja koja dolaze iz duhovne riznice Dilgo Khyentse Rinpochea, jednog od najpoznatijih učitelja tibetskog budizma u 20. stoljeću.

Njegova svetost Dilgo Khyentse Rinpoche zbog svoje iznimne razine duhovnog postignuća slovio je među tibetancima kao „maha guru“, „veliki učitelj“, među čije se učenike ubrajaju i Njegova svetost Dalai Lama, Njegova svetost Chetsang Rinpoche te čitav niz drugih vodećih predstavnika škola tibetskog budizma.

 

Iako je Khyentse Rinpoche slovio kao netko tko je u sebi utjelovio cjelokupni opus budističkih učenja i praksi starog Tibeta koja je čitav život nesebično prenosio drugima, manje je poznato da je za sobom ostavio i svoju direktnu lozu učenja.

 

Riječ je o znanjima i praksama koje dolaze iz termi, skrivenih riznica mudrosti koje je utemeljitelj tibetskog budizma, veliki tantrički majstor Padmasambhava iz 8.stoljeća poslije Krista ostavio za dobrobit budućih generacija. Za razliku od običnih učenja, terme bi ponekad ostajale skrivene i više od tisuću godina, čekajući da se pojave predodređeni pojedinci da ih ponovno otkriju i prakticiraju.

 

Khyentse Rinpoche spadao je u red tkz. tertona, učitelja obdarenih posebnim sposobnostima potrebnim za otkrivanje takvih skrivenih učenja, te je tijekom života otkrio i dešifrirao čitav niz dotad nepoznatih učenja i praksi. Među najpoznatije terme Khyentse Rinpochea ubrajaju se Nyak Kilaya, Pema Tsenying i Rangjung Pema Nyingthik, učenja koja svako za sebe sadrže sve potrebne metode za ostvarenje prosvjetljenja.

 

S obzirom na golemi opseg njegovih aktivnosti i obaveza u očuvanju i prenošenju na nove generacije već dotada postojećih učenja Dharme, tijekom svog života Khyentse Rinpoche je terme koja je osobno otkrio mahom podučavao u malom krugu bliskih učenika, te su ona sve do nedavno bila obavijena velom tajnosti. Međutim, njegov duhovni nasljednik i opat Shechen samostana Rabjam Rinpoche procijenio je da je došlo vrijeme da se osobna duhovna loza Dilgo Khyentse Rinpochea danas može otvoriti za sve one koji se žele iskreno posvetiti njihovom studiranju i prakticiranju.

 

Na tom tragu 2010. godine u mjestu Buddhinog prosvjetljenja  Bodhgayi održan je prvi sedmodnevni seminar posvećen studiju i praksi učenja koja dolaze iz riznice Khyentse Rinpochea, te ujedno donesena odluka da se od 2012. godine isti tip seminara organizira i u Europi, odnosno Hrvatskoj. Seminar se, počevši s proljećem 2012, održava svake godine, čime će svi njegovi polaznici doći u priliku da pod vodstvom i nadzorom učitelja upoznaju različite vidove meditacijskih praksi tibetskog budizma, počevši od uvodnih ngondro učenja pa sve do Dzogchena, gledišta i metoda Velikog Savršenstva. Tako će se iz prve ruke moći upoznati sa znanjima koja su se do sada u Shechen samostanu isključivo prakticirala u okviru posebnih trogodišnjih meditacijskih povlačenja zatvorenog tipa.

Stoga je ovaj seminar jedinstvena prilika svima onima koji se žele posvetiti ozbiljnom studiju i prakticiranju budističke meditacije da to i učine.

 

 

Shechen seminar koncipiran je na način da omogući svim prijateljima Dharme da se uključe u njega suglasno svojim željama i mogućnostima.